Dieta podczas górskiej wędrówki

Intensywne wędrówki górskie podczas stosowania diety odchudzającej nie są wskazane. I choć eksperci mówią, że podczas godzinnego trekkingu można spalić nawet ponad 500 kcal, to dietetycy alarmują, aby nie szczędzić sobie spożywania produktów wysokoenergetycznych w tym czasie, a przede wszystkim węglowodanowych.

Białko i węglowodany – to podstawa podczas górskiej wędrówki

Należy pamiętać, że zarówno trekking, jak i wspinaczka górska wiążą się ze wzmożoną aktywnością fizyczną. Dlatego podczas wyprawy powinno się jadać posiłki dla sportowców, czyli wysokoenergetyczne, wysokobiałkowe i wysokowęglowodanowe. Białko na długo pozostawia uczucie sytości, a to dlatego, że utrzymuje cukier we krwi na stałym poziomie, ponadto zapobiega wszelkim mikrourazom, do jakich dochodzić może w mięśniach podczas pokonywania szlaków, a także dodaje energii i zmniejsza uczucie zmęczenia. Węglowodany zaś powodują wyrzut adrenaliny we krwi oraz wzrost energii.  W dość krótkim czasie podnosi się poziom glukozy we krwi, co likwiduje poczucie zmęczenia. Należy jednak pamiętać, że pełnowartościowy posiłek podczas wędrówki powinien zawierać oba te budulce.

Pięć produktów spożywczych, które musisz mieć ze sobą w plecaku

O to pięć produktów spożywczych, które powinny znaleźć się w plecaku, podczas wędrówki górskiej:

Czekolada

Jest produktem wysokoenergetycznym. W 100 gramach znajduje się od 500 do nawet 600 kcal. Oprócz dużej ilości węglowodanów i niewielkiej białka (ok. 4 g w tabliczce, przy czym przy wysiłku fizycznym wskazane jest jego spożycie w dobowej dawce 2 g na kg masy ciała), posiada także magnez, który wspomaga przewodnictwo mięśniowe oraz potas, wraz z którym zapobiega kurczom mięśni, jak również żelazo dotleniające organizm i fenylotylaminę, dodającą energii.

Batony energetyczne

Dzięki batonom energetycznym poziom glukozy we krwi utrzymuje się na stałym poziomie przez długi czas. Jak sama nazwa wskazuje, dostarczają one dużą ilość energii. W swoim składzie posiadają zarówno białko i węglowodany, jak i tłuszcze. Występują w różnych odmianach, na przykład z przewagą czekolady, białkowe czy oparte na musli.

Suszona kiełbasa

Kiełbasa to bogate źródło białka. Zapewnia ono na długo uczucie sytości. Należy pamiętać, że jest to główny budulec organizmu, a przy wzmożonym wysiłku fizycznym jego rozpad jest szybszy, przez co należy je regularnie uzupełniać. Sucha kiełbasa oraz kabanosy nie zepsują się w plecaku przez cały dzień, tym bardziej, jeśli do ich spożycia będą zamknięte hermetycznie.

Owoce

Owoce to źródło węglowodanów, a także witamin oraz wody. Najlepiej brać na wędrówkę musy. Nie rozgniotą się w plecaku, nie zepsują. Będą świeże, aż do daty ważności. Wybierając owoce w ich naturalnej postaci, warto zabrać jabłka, gruszki, mandarynki, winogrona. W czasie wędrówki nie puszczą soku w plecaku oraz nie zrobi się z nich papka.

Ciepłą zupę w termosie

Ciepła zupa w termosie, szczególnie zimą, nie tylko doda energii, ale też rozgrzeje i nawodni. Najlepszy będzie naturalny, klarowny rosół. Wspomaga on działanie układu odpornościowego, jest przeciwzapalny, bogate źródło białka.

Uzupełnianie płynów w górach

Podczas wzmożonego wysiłku fizycznego utrata wody, jak i elektrolitów z organizmu jest znacznie przyspieszona. Dlatego istotne jest ich regularne uzupełnianie. Należy też pamiętać, że w górach nie ma sklepów, straganów, na których można zrobić zakupy. Trzeba więc wziąć picie ze sobą. Osoby, które na co dzień zajmują się wspinaczką lub trekkingiem, uważają że w plecaku powinno się mieć zawsze minimum od 1,5 do 2 litrów płynów. Dodatkowo warto zapakować butelkę z filtrem węglowym lub profesjonalny, turystyczny uzdatniacz wody, tak aby jak zabraknie butelkowanej można było napić się tej z górskich źródeł.

Elektrolity

Oprócz wody warto mieć przy sobie napój wysokoelektrolitowy. Podczas wysiłku fizycznego traci się bowiem mnóstwo cennych pierwiastków, między innymi sód czy potas. Należy je zatem uzupełnić. W tym celu można zabrać ze sobą tabletki musujące lub proszek w saszetkach zawierające niezbędne minerały bądź też napój izotoniczny. Istotne, aby zawierały one przede wszystkim magnez, sód i potas.

Soki warzywno – owocowe

Pozwalają nie tylko uzupełnić w organizmie płyny, ale również zastępują energetyczny posiłek węglowodanowy, a także dostarczają wielu cennych witamin.