XIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopane już za nami

Za nami już XIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopane. W konkursie na najlepsze produkty wygrały wiejska kiełbasa jagnięco – cielęca, bio sok z rokitnika, podpiwek domowy bezalkoholowy oraz musztarda z kolendrą. Czas umilały m.in. występy zespołów pieśni i folkloru, warsztaty rękodzielnicze oraz pokaz mody pań z Koła Gospodyń Wiejskich.

Najlepsze produkty regionalne

XIII Europejskie Targi Produktów Regionalnych w Zakopane trwały 5 dni, od 11 do 15 sierpnia. To był czas bliskiego obcowania z kulturą, folklorem i smakami Tatr. Można było poznać tutejsze produkty, a także sposoby ich wytwarzania. Główną atrakcją targów był konkurs na najlepsze produkty regionalne. W kategorii „Produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego” wygrała wiejska kiełbasa jagnięco – cielęca. Pierwsze miejsce, jako „Produkt regionalny pochodzenia roślinnego” zdobył bio sok z rokitnika. Najlepszym napojem regionalnym został podpiwek domowy bezalkoholowy. Musztardę z kolendrą okrzyknięto perfekcyjnym „innym produktem regionalnym”.

Tak się bawiło Zakopane

W czasie trwania targów można było wziąć udział w warsztatach rękodzielniczych. Kierowane były zarówno do dorosłych, jak i dzieci w każdym wieku. Dotyczyły takich dziedzin jak rzeźbienie, góralski taniec, kowalstwo artystyczne, zielarstwo. Ponadto, dużą popularnością cieszył się Festiwal Oscypków i Serów Wszelakich, który odbył się ostatniego dnia imprezy. Oprócz pucenia i wybierania najlepszego góralskiego oscypka zorganizowano również strzyżenie owiec. Niewątpliwą atrakcją było spotkanie z przewodnikami PTTK, którzy opowiadali historię Tatr i jednocześnie sprawdzali wiedzę turystów na ich temat. Nie zabrakło stoisk Kół Gospodyń Wiejskich, koncertów zespołów ludowych pieśni i folkloru, pokazu mody przygotowanego przez Wiejskie Gospodynie, pokazów regionalnych tradycji kulinarnych i artystycznych oraz różnorodnych prelekcji dotyczących Tatr.

Booking.com